Yangtze Art Museum Opus Wuhan / Waterfrom Design

Yangtze Art Museum Opus Wuhan / Waterfrom Design

reception center. Image © Vincent Wu

lobby.  Image © Vincent WuDriveway 2F.  Image © Thousand Degrees Imagestairs.  Image © Vincent WuPlayground.  Image © Vincent Wu+ 31

lobby.  Image © Vincent Wu
lobby. Image © Vincent Wu

vertical life. All-round affection by Simplicity and Zigzag. Life in Wuhan is like an alley in Beijing, and it is the city’s essential cultural symbol. The diary depicts the life of the common people, the mixed culture in the colony, as well as the rise and fall of the population in the places. It shows the mutual prosperity of construction and life. At Wuhan Beach with the combination of present and past and Western and Eastern culture, by modern language, Water from Design rebuilt life. Through the horizontal extension of traditional compound houses and the vertical features of Western buildings, he analyzed and rearranged the vertical and horizontal dimensions and reconstructed the modern space in the lanes.

lobby.  Image © Vincent Wu
lobby. Image © Vincent Wu
stairs.  Image © Vincent Wu
stairs. Image © Vincent Wu

Simulation and reconstruction of Lifen. In line with the long base, he drew the attic corridor in space and at the left and right ends. He built two and three vertical floors with different volume sizes and rearranged the vertical village. The corridor on the first floor is the affective interaction for people and it symbolizes “the street” of Lifen. It serves for large installations or artistic behavior performance. The public can walk through the different exhibition areas and relax alone or in a group.

Rest area at 1F.  Image © Thousand Degrees Image
Rest area at 1F. Image © Thousand Degrees Image

Driveway 2F.  Image © Thousand Degrees Image
Driveway 2F. Image © Thousand Degrees Image

From a modern point of view, we have rearranged the symmetry of traditional compound houses. The vaults, bell towers and balconies introduced at the time of colonization have been simplified as have the dimensions and the opening of the geometric volumes. The structure was seemingly random. This creates an unstable game and at the same time shows the constantly expanding streetscape of lives in Lifen.

Rest area at 1F and driveway at 2F.  Image © Vincent Wu
Rest area at 1F and driveway at 2F. Image © Vincent Wu
Wall.  Image © Thousand Degrees Image
Wall. Image © Thousand Degrees Image

Construction of the form and poetic pieces. The seat of the withdrawn juxtaposed cabin is on the first floor. The semi-independent design is connected as Lifen. Residents rest, chat or watch traditional opera in the hall. The relationship is strengthened. The ceiling lamp in the lobby which represents the floor lamp is simple and it shows western aesthetics in the era of colonization and can be seen in modern life.

reception center.  Image © Thousand Degrees Image
reception center. Image © Thousand Degrees Image
Angle 2F.  Image © Thousand Degrees Image
Angle 2F. Image © Thousand Degrees Image

The vertical district is connected by stairs and divided into different sections which are transformed into a three-dimensional network. Walking through the corridors of the platform, one looks for the next bridge and this reinforces the climate of the space. Audiences can walk around Lifen easily and wouldn’t feel anxious when getting lost. The convergence of houses, streets, bridges and small courtyards results from the continuation of the building.

Staircase 2F.  Image © Vincent Wu
Staircase 2F. Image © Vincent Wu
stairs.  Image © Vincent Wu
stairs. Image © Vincent Wu

Traditional Opera Quay, Design Center. Besides Lifen, “Traditional Opera Wharf” which had shown the performance of famous actors is the deep cultural asset in the memory of Wuhan. We expect modern construction to be able to interact with said tradition. The street on the ground floor is the open stage for performing art. It can be extended to the outdoor performance area. The audience watches the outdoor performance from different corners. It reveals the vibrant culture of the traditional opera wharf district. In addition, on the spacious mezzanine platform on the second floor, the stairs serve as seating. The opposite is the projection on the giant wall or the performance art in different places. It breaks the static distance of traditional performance/appreciation. Through interaction, he interprets the humanistic characteristics of the beach and deepens the soul of the city.

class stairs.  Image © Vincent Wu
class stairs. Image © Vincent Wu
stairs.  Image © Vincent Wu
stairs. Image © Vincent Wu

The integration of the traditional opera platform concept into the building is then applied to the selection of materials. From the perspective of the depression, we built the familiar houses of the Lifen of yesteryear, and transformed the urban memory into a vertical wall. Moreover, in order to reinforce the connection of the volumes and to challenge the visual stability, we have selected thick travertine, while the small openings and the lines of cut, which are not straight, are kept. It resembles the effect and accumulation of time on buildings and cannot be simulated by industrial machinery. It shows the unfinished beauty between the past and the future.

Material .  Image © Vincent Wu
Material . Image © Vincent Wu

In the children’s play area on the second floor, instead of conventional bright colors that are not related to public space, we applied a simple layout and accessible materials to Lifen, allowing children to enjoy this space . It reminds us of childhood in the alleys. We played hide and seek or drew with chalk, and played with friends until sunset.

Playground.  Image © Vincent Wu
Playground. Image © Vincent Wu
Playground.  Image © Vincent Wu
Playground. Image © Vincent Wu

Comments are closed.