Renovation of the Escher residence / NatureHumaine

Renovation of the Escher residence / NatureHumaine

© Ronan Mézière© Ronan Mézière© Ronan Mézière© Ronan Mézière+ 21


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    2560 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Ronan Meziere
© Ronan Mézière
© Ronan Mézière

Text description provided by the architects. The project is located on 6th Avenue in the Rosemont-La-Petite-Patrie borough in Montreal. Starting from a two-storey duplex built in the 1930s, the project consists of a complete renovation of the building into a single-family house with the addition of a mezzanine. The young family of 3 children, whose parents are passionate about architecture, wants to live in an urban and contemporary house which is organized around eccentric and atypical living spaces.

© Ronan Mézière
© Ronan Mézière

On the ground floor, the living spaces are distributed in an open area giving way to a sculptural staircase that unfolds vertically over three floors up to the mezzanine. All the spaces of the house are thus organized around the periphery of the staircase, which becomes the central entity of the project.

© Ronan Mézière
© Ronan Mézière
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Ronan Mézière
© Ronan Mézière
Plan - 2nd floor
Plan – 2nd floor
© Ronan Mézière
© Ronan Mézière

Upstairs, the master bedroom is located away from the children’s bedrooms by the gap in which the staircase majestically unfolds. On the mezzanine, this same void is capped by a generous skylight that provides soft, diffused light. The angular and sculptural cutouts that shape the perimeter of the skylight ensure an abundant supply of light. The staircase, which by its articulation can recall the game of snakes and ladders, is fashioned from raw steel plates. Imposing, phantasmagorical, the staircase with its crossing of flights animates the space and personalizes the whole house.

© Ronan Mézière
© Ronan Mézière

An analogy comes to mind with the famous black and white lithograph of The Endless Staircase by Dutch artist Escher where optical illusions are generated by tricked perspectives and impossible constructions.

© Ronan Mézière
© Ronan Mézière

Remaining in black and white tones, the rear facade of the house is composed of charred wood siding, vertical pine slats painted white and raw fiber cement panels. A rounded overhanging volume that houses the master bedroom protects part of the ground floor terrace from the weather. This projecting volume facing east brings morning light to its occupants while creating a soft gradation of light on its rounded shapes.

© Ronan Mézière
© Ronan Mézière
Cross section
Cross section
© Ronan Mézière
© Ronan Mézière

The result as a whole is a unique house that straightforwardly explores the creative limits of a bold architectural gesture, while offering its occupants a stimulating and unusual place to live.

© Ronan Mézière
© Ronan Mézière

Comments are closed.